
Sistema DOM
TECNOLOGIA SOSTENIBLE
La construcció espanyola ve marcada per un gran retard quant a la industrialització. Costums antiquats marquen l’obra i amb això l’eficàcia de la mateixa baixa sota mínims. La mà d’obra és poc qualificada, els terminis d’entrega son llargs i la qualitat d’execució és molt baixa. La prefabricació d’elements de construcció com a peces de façana i forjats de formigó reduiria no sols el termini de l’obra (amb el que això implica quant a personal qualificat, infraestructura i maquinaria) sinó també el marge d’error de l’execució, a l’estar treballant en taller. Fabricar en taller i afavorir la construcció en sec, millora les condicions de treball i per tant la qualitat tècnica de l’edificació A Espanya la industrialització ha passat de llarg de la construcció i en aquest moment hi ha molt que guanyar en apostar seriosament per una profunda innovació de les tecnologies de la construcció.
ECONOMIA
A conseqüència del que s’exposa els costos econòmics de l’edificació es disparen. La construcció pateix molt les conseqüències dels importants retards de les obres, de les grues permanents que no s’amortitzen, del personal qualificat que no pot treballar a ple rendiment si l’obra no avança adequadament, etcètera. Tot això té la seva repercussió sobre el preu del producte final. La construcció pot millorar les seves prestacions econòmiques: reduint terminis, matèria primera i mà d’obra, optimitzant transport i garantint una major qualitat. Per conseqüència la gestió financera de les obres canvia també radicalment.
SOSTENIBILITAT
La motivació per afrontar les nostres obres d’una manera sostenible ha estat una òbvia i principal raó per voler aplicar tecnologies d’industrialització. El projecte d’I+D+i del sistema DOM cerca una simultània millora dels resultats tecnològics i de les prestacions mediambientals. Reducció de l’energia necessària durant construcció i explotació i reducció de l’ús de primera matèria són maneres d’aconseguir la reducció d’emissions de CO2. A més es consideren també el reduït impacte social d’una obra ràpida, el millor envelliment per l’elevada qualitat tècnica i la major accessibilitat econòmica gràcies al menor preu com a aportacions a la sostenibilitat de l’edificació.
ARQUITECTURA
L’exagerada extravagància de l’arquitectura al canviar el mil·lenni ha trobat la seva total deslegitimació en la crisi econòmica de 2008. B01 arquitectes opina que en aquest moment l’ambició de l’arquitecte s’hauria de dirigir vers una coherència entre expressió arquitectònica i construcció, cosa que torna a invocar paraules de Mies van der Rohe de fa gairebé un segle. Racionalitzar ja durant el desenvolupament del projecte el procés executiu és per a l’arquitecte d’avui en dia un objectiu important. En aplicar sistemes industrialitzats de construcció s’introdueix com a potent argument de composició el fenomen de la repetició, i el fet de que per conseqüència la diversitat expressiva es redueix, és un paradigma del qual prenem nota. Això es considera una condició més i no un impediment per arribar a una arquitectura digna, bella i fins i tot espectacular
Elements bàsics de la prefabricació
L’actual catàleg de Prefabricats Pujol i els models de cases unifamiliars de PMP estan en la base del sistema DOM i han marcat les vies d’investigació del procés. No hem volgut allunyar-nos de productes comprovats i inventar-nos productes totalment nous que necessiten noves línies de producció. En comptes d’això hem adaptat i treballat sobre elements que Pujol ja té en el mercat per poder millorar profundament les prestacions de l’edificació composta per aquests elements. Treballar amb aquests elements bàsics implica muntar-los en obra i arribar a ella amb elements plans que són fàcils de transportar. El fet que reduïm al mínim el volum del ‘paquet’ a transportar (com si fos un producte de IKEA que un porta a casa) és una condició per poder aplicar aquesta tecnologia en la majoria situacions. Es respecten sempre unes mesures màximes perquè es puguin utilitzar camions i rutes convencionals.
Plaques alveolars
Les plaques alveolars que Pujol produeix actualment apliquen la coneguda tecnologia del pretessat per poder alleugerir el forjat i reduir matèria prima. Es tracta de plaques de 1.20 metres d’ample que poden cobrir una llum de fins a 12 metres amb un gruix de 30 cm i que tenen un pes propi de 320kg/m². Per al sistema DOM s’ha investigat la manera d’introduir dins el procés de producció en fàbrica de dit element, una instal·lació de terra radiant. Així es podria portar a l’obra una placa que només necessita rebre un acabat superior. Els arguments per recórrer al sistema del terra radiant són la millor sensació de confort de la radiació front la convecció i el fet que en climatitzar mitjançant aigua es pot treballar a temperatures més moderades que amb aire, la qual cosa redueix la despesa energètica de la instal·lació. El desenvolupament d’aquest nou element i de la seva posada en obra, ha tingut en compte les exigències del CTE sobre l’aïllament acústic entre habitatges (aïllament al sò aeri: 50dBa / aïllament al sò d’impacte: 65dBa) i el aïllament tèrmic (U inferior a: 0,49 W/m²K). A més amb el disseny de la placa alveolar s’ha pogut eliminar la capa de compressió de formigó armat com a element necessari de posar en obra per aconseguir l’estabilitat de l’estructura. Estalviar-se aquesta tasca en obra significa una gran simplificació del procés executiu i permet aplicar el terra radiant ja en fàbrica.
La fàbrica de Pujol produeix panells de façana amb un ample de 2.40 metres i amb la longitud que el seu transport permeti. El panell de façana incorpora a l’altura necessària la mènsula lineal per al suport de les plaques alveolars de forjat. L’aposta de treballar amb aquests panells portants pretén poder generar el màxim de sinergies entre estructura i arquitectura. D’una banda fan innecessari l’ús de pilars i bigues, elements que al final defineixen espais en planta i en secció i que per tant limiten seriosament les possibles posteriors redistribucions. D’altra banda aquests panells permeten col·locar fusteries en taller, cosa que Pujol actualment ja fa. El sistema DOM preveu elaborar aquests elements de tal manera que es podran reduir encara més els treballs que normalment s’executen a l’obra. El panell de façana DOM incorpora, a més de l’estructura portant, tots els elements d’aïllament necessaris segons CTE i possibles acabats interiors i exteriors. El formigó llis executat en taller és un excel·lent i durador acabat exterior i pot tenir diversos colors o, treballant amb diversos motlles, obtenir textures impreses, com la fusta, maó, motius naturals, etcètera. Existeix l’alternativa d’aplicar, per sobre de l’aïllament, un acabat d’arrebossat armat. A l’interior el formigó llis també pot servir d’acabat, tenint la gran virtut, en tractar-se d’una capa de 16cm de gruix, d’aportar una gran inèrcia tèrmica. Aprofitar per a funcions d’ús continu com a habitatges i oficines aquesta capacitat d’emmagatzemament de la temperatura implica una reducció considerable de les necessitats energètiques de cara a la climatització i una qualitat tèrmica de gran confort. El sistema DOM compta amb la total eliminació de ponts tèrmics, mantenint totes les parts estructurals de l’edifici al costat tèrmicament protegit. El fulla exterior de 6 cm de formigó queda unit a la fulla interior de tal manera que no hi hagi traspàs de fred o calor a través dels 10 cm d’aïllament tèrmic que donen una U de 0,46 W/m²K, valor que supera l’exigència màxima del CTE en zona climàtica E1 de 0,57 W/m²K. El paper estructural de la façana portant és compatible amb finestres grans, en unir simètricament dos panells dels quals el buit s’ubica al costat del panell. Dos panells de 2.40 metres formen així un conjunt amb finestres que poden tenir fins a 3.20 metres d’ample.
Instal·lacions
El sistema DOM introdueix per primera vegada l’execució de part de les instal·lacions en taller. El fet que el sòl radiant es posa a fàbrica i que el control de qualitat es fa també allí, genera una seguretat i unes garanties sobre el producte insuperables per la instal·lació executada a obra. A partir d’aquí pretenem racionalitzar tota la part d’instal·lacions de ventilació, aigües, sanejament, climatització i escomeses. Mitjançant una clara zonificació en la distribució dels edificis es crea una gran facilitat en la posta en obra i de cara al posterior manteniment. Es pot arribar fins i tot a la industrialització de mòduls prefabricats d’instal·lacions per als nuclis de banys i cuines. Racionalitzant d’aquesta manera el pas en horitzontal dels conductes propis de cada unitat d’habitatge, es genera una distribució que respecta totalment l’estructura de la placa alveolar. La part comú de les diferents xarxes passa en vertical per forats / cambres, creats mitjançant els propis elements estructurals.